♥ Mia Heart Beating ♥

My photo
♥ Holla. Call me Dya. Just wanna drop some thoughts and as what u can see, i'm recording my journey here. Well I'm just an ordinary person, simple, lovable (annoying sometimes) and u guys are very welcome to be my friends. Single, but not available. Taken, but not possessed. Have a nice day!

Sunday, March 13, 2011

blessing weekend

Holla! OK. Semalam tiada aktiviti. My family pergi kenduri kahwin, tinggal saye, Angah n Adik di rumah. Redza pula ikut Farith photoshoot di Taman Anggerik. Nak hangout dengan other girlfriends malas la pulak. So, saye buat aktiviti yg lebih berfaedah di rumah. Jeng3... (o.~)

Ayam Masak Merah, Kentang Sweet Sour bersama Nasi Arab

Hehehe.. Mak cakap saye dah besar, dah nak kena kahwin, mesti pandai masak.(eeuuuwww??) Tapi sejujur-jujurnya(jujur tau), saye memang suka masak. Kalau kat rumah, bosan-bosan, mula la saye cuba resipi baru. Selalunya saye masak yang simple je. My family paling suka Chicken Chop saye. Best. Siap ada Mash Potato lagi. Last time saye berjaya masak Ayam Goreng Berlada dan Kari Ayam. Angah puji sedap. Kali ni saye cuba masak Ayam Masak Merah pulak. 

Bahan-bahannya:

Bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan lengkuas.

Cili kering yang siap di rebus. Pastikan biji ladanya dibuang ya. Tak bagus untuk perut anda.

Ayam mentah bahagian kepak dan dada. 

Ada something yg u guys perlu tawu tentang saye dan ayam. Saye cuma makan ayam bahagian dada dan kepak sahaja. Means, bahagian yg paling tiada lemak. Even ayam tu di potong-potong pun saye tawu ia bahagian mana. Kalo kat McD pun saye akan order dada dan kepak sahaja. Semua yg kenal saye patut tawu dan hormat pantang larang saye ni ye(mengada nak demand). Lantak la nak cakap saye cerewet ke, gedik ke, princess wannabe ke, tapi tekak saye memang tak boleh terima lemak ayam. Paling saye anti, paha ayam! Yaiikkkksss!!!

Goreng ayam tadi sehingga garing(sebab saye suka garing! Haha.)

Sementara goreng ayam tu boleh la kita kisar bawang dan serai segala bagai tadi. Petua dari Mak, kalau nak bahan kita ni cepat masak dan tak merecik bila di tumis, kita gantikan air dengan minyak. Jadi nanti tak perlu masukkan minyak lagi semasa menumis. Yang penting, tak ada la ia merecik-recik dalam kuali nanti! =)

Ayam dah siap di goreng. Yummyy!!!

OK. Sekarang tumis bahan-bahan yg siap di kisar tadi sehingga sedikit garing. Masa ni boleh la masukkan garam, gula sos tomato sikit dan serbuk perasa wajib- ajinomoto. Setelah garing, campurkan ayam tadi ke dalam kuali dan di gaul sehingga sebati(nak jugak ayat ala-ala Chef Wan). 

Ayam yg telah siap digaul.

Yummmmyyyy!!!!

Ha, tak la susah sangat kan?? (menu simple memang la cakap tak susah. =p) So, sekarang kita terus ke menu seterusnya. 

Bawang merah, bawang putih dan cili kecil untuk di tumis. Nak lagi pedas, tambah cili lagi ya

Lumurkan kentang yang siap dipotong dengan serbuk kunyit

Goreng sehingga berwarna kekuningan

Tadaaaa!!

Tumis bawang dan segala bagai tadi ya. Tumis sehingga naik baunya

Tuangkan sos tiram

Dan sedikit sos cili. Bagi yg suka masam, boleh gunakan sos tomato

Siap! Mudah kan? Kan?

Lauk tadi siap di hidang untuk di makan bersama Nasi Arab (saye tak masak nasi, saye tukang kukus saje)

Nak lagi sedap, sertakan hidangan tadi bersama segelas Vanilla Coke

Dan pencuci mulut kita, strawberry yogurt ice cream with biscuit stick. Yang ni disediakan oleh Adik. 

Memang SUPERB lunch kami bertiga petang itu, sambil makan sambil menonton Prince of Persia. 
~big grinnnnn~


P/S : Special for the birthday girl I love,

For every moment that we spent together,
For the words, love, care and sincerity,
I wish u all the best.
May life always treat u kind,
May the sun shine, all day long,

everything go right, and nothing wrong.
May those u love bring love back to u,
and may all the wishes u wish come true.

2 comments:

  1. senang2..hehe tq for sharing.. nanti jemput jalan kat blog fiya.. tengok link resepi..fiya pon selalu letak resepi yang fiya masak kat situ..

    ReplyDelete