OK. Jangan buang masa. Such a short entry from me, cara-cara menyediakan Nasi Goreng Seafood paling ringkas, pantas dan malas.
Bahan-bahannya :
4 ekor sotong
15 ekor udang yang diperap dengan sos tiram
1 biji telur
10 biji cili padi
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
sayur kobis bunga dan sawi
garam dan gula
sedikit minyak
nasi
kicap
Bawang goreng dan daun bawang (untuk hiasan)
Cara-cara penyediaan :
Sediakan bahan-bahannya
Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi (saya tambah sedikit belacan). Tumis hingga sedikit garing atau hingga naik bau kemudian masukkan sotong dan udang yang diperap dengan sos tiram, dan masukkan sayur kobis dan sawi.
Masukkan nasi dan gaul. Jangan lupa garam dan sedikit gula. Seterusnya tolak nasi ke tepi dan kosongkan bahagian tengah kuali. Pecahkan telur, dan gaul. Lepas tu masukkan kicap. Akhir sekali, taburkan daun bawang dan bawang goreng.
Siap untuk di makan!
Maaf gambar kali ini tak complete. Perut dah bergendang sebab Mak keluar shopping tanpa sempat menyediakan apa-apa makanan untuk si pemalas yang kuat tidur ini. Resepinya ringkas kan? Bolehlah cuba! =)
No comments:
Post a Comment